Beszélgessünk a klisékről!

Azt hiszem egy kis magyarázattal tartozok, hogy miért nem kaptok kritikát.
Én megírtam, én tényleg megírtam. Aztán amikor már elköszöntem volna, hirtelen egy oktalan billentyűkombinációval mindent kitöröltem.
Úgyhogy úgy gondoltam, írok egy kicsit a kedvenc filmes elemeimről.

Klisék - A filmekben

Klisé, jelenlegi értelmezésünkben: Olyan gondolat leírására használt kifejezés, amelyet olyan gyakran és olyan módon használnak, hogy eredeti hatása és értelme elvész.
Nem jelent többet, mint amennyit a hivatalos definíciója közöl velünk. Egyszer anno, egy rendező/forgatókönyvíró/egyik mellékszereplő kiskutyája kitalált egy remek csavart, vagy történetelemet, amit azóta többen is átvettek. Sokkal, sokkal többen. Ennek hatására az eredeti csavar hordereje, kiszámíthatatlansága semmissé válik.
Senki nem lepődik már meg, hogyha egy horrorfilmben a legnagyobb csendben valakit a lábánál fogva behúznak egy bokorba. Vagy amikor egy gyilkos azért öl, mert zsarolják. Ezek mára már mindennapi dolgokká váltak. Sajnos, pedig igazán élvezhetőek lehettek még a kezdetekben.
Külön fáj, amikor megnézek a barátaimmal egy RÉGI filmet, majd a végén közlik velem, hogy "Miért ezt néztük, ez az egész egy kliséhalom volt, semmi újat nem tudott kitalálni a rendező...blablabla." Holott, ha nem is Ő találta ki azokat a bizonyos sarokpontokat, de az elsők között volt. Nem tudom, ezt valahol mélyen én magam veszem személyes sértésnek.
Manapság viszont úgy működik ez a dolog, mint a purhab egy random kiválasztott házban. Egy illetőnek van egy zseniális alapötlete, viszont egyedül kevés hozzá. Vagy húszan sem tudnak összedobni valamit, vagy egyszerűen minden segítséget megtagad, és inkább kitömi a hiányos részeket klisékkel. Nem csak a néző szívét törik apró darabokra, de tulajdon rendezőtársaikét is. Gondoljunk csak bele mind, együtt, kollektívan: Lehet, hogy például Sas Tamás egy nyálcsorgató filmet hozna össze abból az alapkonfliktusból, amit bárki más már szétbarmolt.
Az élet vacak.
Ha már az életnél tartunk, nem csak a filmek vannak telebújtatva klisékkel.

Klisék - A való életben

Személyes véleményem, hogy az emberek hajszolják a kliséket. És miért? Nos, a fentebb említett filmek miatt. Van egy olyan berögződésünk, hogy a filmek tökéletesek, a filmekben mindig Happy End van, úgyhogy ezek a közhelyek beivódtak a mindennapjainkba.
Pedig a végkifejlet csak a többiek számára fontos. Ezzel együtt azt is mondhatom, hogy csak a végkifejlet fontos a többiek számára, hisz mindkét mondat megállja a helyét. Viszont számodra csak és kizárólag az ÚT az, ami lényeg. Az a megpróbáltatás, amin keresztül elérted a célod.
Ez volt az egyik fajta alkalmazás, lássuk a másikat:
Gyakran megesik velünk, hogy lelki szemetesek leszünk mások számára. Ilyenkor legtöbbször klisékkel válaszolunk, bármennyire fáj, ezt be kell látnunk. Ilyen például:

"Nyugi, idővel sokkal jobb lesz."

"Rá se ránts, megkapja Ő a büntetését."

"Ne aggódj, Ő már jobb helyen van."

S meglepő módon ez mind segít az aktuális alanyunk számára. Pedig mindannyian tudjuk, hogy ezeket minden problémára rá lehet húzni. Megkönnyebbítő ezeket hallani mástól.
Személy szerint én próbálok eltávolodni ezektől, és kreatív, de mégis segítőkész tanácsokkal szolgálni azoknak, akik hozzám fordulnak.

 

Mi a nap tanulsága hát?

Lehet, hogy a klisék gyakran idegesítenek minket a mozivásznon, az életünknek mégis fontos és szerves részét képezik.