Egy különc srác feljegyzései

Valószínűleg rövid életem egyik legmeghatározóbb filmélménye volt. Ha nem láttam harmincszor, akkor egyszer sem. A továbbiakban egy közel minden tekintetben tökéletes könyvadaptációról lesz szó, ami abszolút jogosan vált az egyik kedvencemmé, és lopta be magát a szívembe egy életre. A bevezetőben úgyis csak ömlengenék és magasztalnám, szóval csapjunk abba a bizonyos magyar paprikás, paradicsomos főfogásba!

>>Közérdekű információ: Én a könyvet előbb olvastam, mint a filmet láttam volna.<<

Történet:

Charlie egy friss hús a közeli gimnáziumban, bár első éve egyáltalán nem bizonyul egyszerűnek. A legjobb barátja agyonlőtte magát, nincs jóban úgy igazán senkivel, egészen addig, amíg be nem haverkodik egy végzős baráti társaságba, ahol hirtelen mindenki megkedveli, és itt már-már vége is lehetne, de nem. Ez nem egy boldog mese, ez egy komoly karakterfejlődés története, bizony. Ezt a személyes monodrámát követhetjük végig egy bizonyos Barátnak írt leveleiből.

Szereplők:

Mert ez az igazán fontos. Lássuk:

Charlie: Mindamellett, hogy ez a név egyre szimpatikusabb számomra, a karaktere is lenyűgöző. Először féltem (a könyv elolvasása után), hogy Logan Lerman hogy fog muzsikálni Charlie bőrében, de rém büszke vagyok rá, és joggal. Az egész film alatt olyan karakterfejlődésen megy át, mint amekkora utat Frodó megtesz kilenc óra alatt. Nagy-nagy vastaps jár a srácnák, és az írónak, Stephen Chbosky-nak is.

Sam: Emma Watson.

Oké, kérem a következőt!

Nem tudom mit akartok még, mindent elmondtam!

Na jó, annyit még mindenképp el kell mondanom, hogy tetszetős lány. Semmi extra, egy teljesen oké karakter az "oké" szó legpozitívabb értelmében. Plusz tökéletes motiváció Charlie számára. Na vajon milyen motiváció, hm? A legjobb fajta, nincs makulátlan múltja, vagy teljesen okés személyisége, de semmi negatívumot nem tudnék mondani Rá. Neki is jár az a bizonyos taps.

Patrick: Abszolút kedvenc, miatta nem fordul teljes depresszióba ez a mozi. A szó legjobb értelmében szórakoztató, imádnivaló, jófej karakter, akit nem lehet utálni. A jelenléte írtó fontos, rengeteg mindent rajta keresztül tanulunk meg, és egy filmben az erkölcsi tanulság nagyon fontos, ahogy azt az iskolában hallottuk már a népmeséknél is. Vicces, okos, jól felépített karakter, és meleg. Igen, ezt nem mertem korábban bevallani, hadd szeressétek meg Ti is. Sokkal jobb így, hogy már megvolt a felvezetés, nem?

A legfontosabb karaktereket jellemeztem, áttérhetünk a következő napirendi pontra...

Személyes vélemény:

Hát Srácok, ez a film valami fantasztikus. Minden egyes zeneszámot imádtam, jópárat külön le is khmm... megvásároltam az interneten. A színészek remekül játszanak, Logan Lerman-t, és Emma Watson-t már kiemeltem, az egyik legfontosabbat viszont nem. Ezra Miller (Patrick) is fantasztikus. Néha olyan szinten túljátsza a figuráját, hogy szó szerinti öröm nézni. A történetet is csak dicsérni tudom, bár ez a könyv érdeme inkább.  A csavarok olyan csavarok, hogy gyönyörűen működnek, sőt a legnagyobb, utolsó kifejezetten nagyot üt. Hogyha egy hibát kéne említenem, akkor az az lenne, hogy túl rövid. Még órákig tudnám nézni ezeket a mindennapokat.

Összegzés, ajánlás:

A rendező és a forgatókönyv író egyben az alapul szolgáló könyv írója is, így nem hiszem, ha újdonságot mondok azzal, hogy könyvadaptációként is zseniális. Jó, persze, rengeteg dolog hiányzott, de hát nem lehet benne minden a filmben, nem? És önálló lábakon is teljesítenie kell, amit meg is tett.
Mindenkinek kötelező jeleggel ajánlom az Egy különc srác feljegyzéseit, nem szabad kihagyni. Egyszerűen minden benne van, és minden tökéletes, semmiben nem szenved hiányt a néző. Barátnővel, vagy leendőbelivel, esetleg egy baráttal, akinek vannak komolyabb gondolatai és érzései simán megéri megnézni, ezután a film után beszélgetni kell! Muszáj, valakivel meg kell osztani, ha magadban tartod, akkor nagyon nagyon szomorú leszel.

Szóval az egyik kedvenc filmem egy olyan film, ami több oldal és kritikus elismerését is elnyerte, plusz a közönséget is megvette magának.

10/10, ez egyértelmű, más nem is lehetne.

Sziasztok!