300 - A birodalom hajnala

A 300 c. történelmi akciófilm véleményem szerint sok háztartásban aratott sikert a nézők körében. Megjegyzem jogosan, szép, érdekes, izgalmas film volt az, pár gyönyörű drámai pillantással, egy feledhetetlen jelenettel, és rengeteg kockahassal. Persze a remek paródiaalap sem hanyagolható el, amit kaptunk tőle.
Viszont ma nem ez a film van porondon, hanem a második része, A birodalom hajnala. Háááát, van itt minden.

Történet:

Történetünk középpontjában Themisztoklész és Artemisia áll, akik mélyről gyökerező bosszúvágytól vezérelve akarják super slow-motion-ben kioltani a másik életét. Időben többnyire a hős háromszázegy spártai harcos útjával egyidőben járunk, csak másik térben. Kiderül, hogy amíg Spárta harcol, addig a többi állam sem tétlenkedik, Themisztoklész pedig minden erejével azon van, hogy egyesítse Görögországot.
Az imént említett athéni harcos a film elején Dariusszal végzett, nem pedig a fiával, Xerxésszel, és ezen rágódik egészen a végső csatáig. Amihez az út harcról harcra vezet. Más nem is történik, harcolnak, és küzdenek, és fröcsög a vér, és erről szól az egész film.

Szereplők:

Themisztoklész: Leginkább Leonidas szerepét próbálja betölteni, ugyanazokkal az elképesztően motiváló mondatokkal buzdítja seregét, mint a nagy spártai.
- Mégis miért vagyunk itt, simán hazamehetnénk, nem?
- Nem, itt kell harcolnunk, hogy büszkén haljunk meg! Vagy haza is mehettek... Senki? Jó, akkor harcra fel!
Úgyanúgy elvakult, csak őt az egységes Görögország, és múltja jóvátétele hajtja előre. Klassz, és érthető motiváció, szép elképzelés.

Artemisia: Az egyik legférfiasabban nőies karatker akit valaha filmen láttam. Tény, hogy a perzsáknál nehéz igazi nőnek maradni, miközben férfinak nevelnek.
Legalább az igyekezet látszik az alkotókon, hogy próbáltak egy kulturált jellemet belecsempészni, de ebből annyi látszik, hogy gyilkol, vagy gyilkol...szex közben. Bravó, ilyen egy igazi harcos nő!

A többiek említésre nem méltók, léteznek, pont annyi kapacitás szorult beléjük, amennyi kellett. Nem is vártam mélyen kidolgozott karatkereket, végülis a vér többször szerepelt a vásznon, mint bármelyik színész.

Személyes vélemény:

Alapvetően élvezhető film, nincs benne semmi plusz, ha kikapcsolom az agyam, akkor teljesen jól végig lehet nézni. Nem mondom, hogy többször is rávetném magam, de egy egyszeri filmélménynek megfelelt. A látvány valami fantasztikus, meg kell hagyni, ez egy ilyen, látványfilm.
Kiemelném még az operatőri munkát, a jelenetek szépen voltak felvéve, volt pár kifejezetten kreatív és bátor megoldás, de mindet siker koronázta.
A harcok gyönyörűen voltak koreografálva, mindenki úgy ugrált, mint egy akrobata bakkecske, ennek megfelelően helyenként nehéz volt elhinni, hogy ilyen létezik, de senki sem arra számított, hogy ez egy realisztikus film lesz.

Összegzés, ajánlás:

Ha egy szóban kéne összegeznem ezt a filmet, akkor az valószínűleg a felesleges lenne. Semmi szüksége nem volt a világnak a 300 folytatására, és igazából nem adott hozzá az élményhez. Persze, tudjuk, hogy Xerxésszel mi történt, de így is elég félelmetes-komikus hatást keltett, nem kellett megtudnunk, hogy amúgy Themisztoklész megölte az apját. Upsz, ez nem spoiler, még a film elején kiderül.
Minden indokolatlan mivoltát figyelmen kívül hagyva, egyszer megéri megnézni, több esélyt nem szívesen adnék neki. Jó a szemnek, árt az agynak. pihenteti az agyat.
Ha szeretitek a Dávid & Góliát felállást, akkor ez is tetszeni fog.

Örültem a szerencsének, remélhetőleg mostantól valamivel rendszeresebb bejegyzésekkel következek.
Sziasztok, várlak Titeket a fedélzeten, a következő alkalommal is!