MoovieLand

Csak film, semmi más

Egy különc srác feljegyzései

Egy különc srác feljegyzései

Valószínűleg rövid életem egyik legmeghatározóbb filmélménye volt. Ha nem láttam harmincszor, akkor egyszer sem. A továbbiakban egy közel minden tekintetben tökéletes könyvadaptációról lesz szó, ami abszolút jogosan vált az egyik kedvencemmé, és lopta be magát a szívembe egy életre. A bevezetőben úgyis csak ömlengenék és magasztalnám, szóval csapjunk abba a bizonyos magyar paprikás, paradicsomos főfogásba!

>>Közérdekű információ: Én a könyvet előbb olvastam, mint a filmet láttam volna.<<

Történet:

Charlie egy friss hús a közeli gimnáziumban, bár első éve egyáltalán nem bizonyul egyszerűnek. A legjobb barátja agyonlőtte magát, nincs jóban úgy igazán senkivel, egészen addig, amíg be nem haverkodik egy végzős baráti társaságba, ahol hirtelen mindenki megkedveli, és itt már-már vége is lehetne, de nem. Ez nem egy boldog mese, ez egy komoly karakterfejlődés története, bizony. Ezt a személyes monodrámát követhetjük végig egy bizonyos Barátnak írt leveleiből.

Szereplők:

Mert ez az igazán fontos. Lássuk:

Charlie: Mindamellett, hogy ez a név egyre szimpatikusabb számomra, a karaktere is lenyűgöző. Először féltem (a könyv elolvasása után), hogy Logan Lerman hogy fog muzsikálni Charlie bőrében, de rém büszke vagyok rá, és joggal. Az egész film alatt olyan karakterfejlődésen megy át, mint amekkora utat Frodó megtesz kilenc óra alatt. Nagy-nagy vastaps jár a srácnák, és az írónak, Stephen Chbosky-nak is.

Sam: Emma Watson.

Oké, kérem a következőt!

Nem tudom mit akartok még, mindent elmondtam!

Na jó, annyit még mindenképp el kell mondanom, hogy tetszetős lány. Semmi extra, egy teljesen oké karakter az "oké" szó legpozitívabb értelmében. Plusz tökéletes motiváció Charlie számára. Na vajon milyen motiváció, hm? A legjobb fajta, nincs makulátlan múltja, vagy teljesen okés személyisége, de semmi negatívumot nem tudnék mondani Rá. Neki is jár az a bizonyos taps.

Patrick: Abszolút kedvenc, miatta nem fordul teljes depresszióba ez a mozi. A szó legjobb értelmében szórakoztató, imádnivaló, jófej karakter, akit nem lehet utálni. A jelenléte írtó fontos, rengeteg mindent rajta keresztül tanulunk meg, és egy filmben az erkölcsi tanulság nagyon fontos, ahogy azt az iskolában hallottuk már a népmeséknél is. Vicces, okos, jól felépített karakter, és meleg. Igen, ezt nem mertem korábban bevallani, hadd szeressétek meg Ti is. Sokkal jobb így, hogy már megvolt a felvezetés, nem?

A legfontosabb karaktereket jellemeztem, áttérhetünk a következő napirendi pontra...

Személyes vélemény:

Hát Srácok, ez a film valami fantasztikus. Minden egyes zeneszámot imádtam, jópárat külön le is khmm... megvásároltam az interneten. A színészek remekül játszanak, Logan Lerman-t, és Emma Watson-t már kiemeltem, az egyik legfontosabbat viszont nem. Ezra Miller (Patrick) is fantasztikus. Néha olyan szinten túljátsza a figuráját, hogy szó szerinti öröm nézni. A történetet is csak dicsérni tudom, bár ez a könyv érdeme inkább.  A csavarok olyan csavarok, hogy gyönyörűen működnek, sőt a legnagyobb, utolsó kifejezetten nagyot üt. Hogyha egy hibát kéne említenem, akkor az az lenne, hogy túl rövid. Még órákig tudnám nézni ezeket a mindennapokat.

Összegzés, ajánlás:

A rendező és a forgatókönyv író egyben az alapul szolgáló könyv írója is, így nem hiszem, ha újdonságot mondok azzal, hogy könyvadaptációként is zseniális. Jó, persze, rengeteg dolog hiányzott, de hát nem lehet benne minden a filmben, nem? És önálló lábakon is teljesítenie kell, amit meg is tett.
Mindenkinek kötelező jeleggel ajánlom az Egy különc srác feljegyzéseit, nem szabad kihagyni. Egyszerűen minden benne van, és minden tökéletes, semmiben nem szenved hiányt a néző. Barátnővel, vagy leendőbelivel, esetleg egy baráttal, akinek vannak komolyabb gondolatai és érzései simán megéri megnézni, ezután a film után beszélgetni kell! Muszáj, valakivel meg kell osztani, ha magadban tartod, akkor nagyon nagyon szomorú leszel.

Szóval az egyik kedvenc filmem egy olyan film, ami több oldal és kritikus elismerését is elnyerte, plusz a közönséget is megvette magának.

10/10, ez egyértelmű, más nem is lehetne.

Sziasztok!

Zombieland

Zombieland

Hogyha azt mondom, hogy horrorvígjáték, akkor mi jut eszébe mindenkinek?
Pontosan, a Horrorra Akadva filmsorozat. És ezen egy film tudna hatalmas mértékben változtatni, ami nem más, mint a Zombieland!
Személy szerint úgy gondolom, hogy ez a film sokkal igényesebb, és jobb humorral operál, mint bármelyik másik.

Történet:

A Föld lakosságát egy újfajta veszettség szállta meg, ami mindenkiből agyatlan emberevő zombit csinál. Főhősünk egy szerencsétlen egyetemista, Columbus, aki a saját szabályrendszere szerint próbál túlélni az elvadult Amerikában. Ám egyszer találkozik Tallahassee-vel, a profi zombigyilkossal, és onnantól az élete hatalmas fordulatot vesz. Találkoznak egy testvérpárral is, és egymást követik az események, amíg kibontakozik a vég.

Szereplők:

Columbus: Ő a főszereplő, ugyebár az a szerencsétlen, nyomott egyetemista, akiről már szó volt. Ahogy a film folyamán elmondja, az egész életét végigszerencsétlenkedte, már a vírus előtt is. Ugyanakkor valahol szerethető karakter, mert Ő a legőszintébb az egész csapatban, mindent úgy mond el, ahogy létezik.

Tallahassee: Többen azt mondják, hogy Woody Harrelson egyik legjobb filmje. És az tény, hogy zseniális alakítást nyújt az elmebeteg, pszichopata, kényszeresen gyilkoló állat szerepében. Valahol a film felénél megmutatkozik egy másik oldala, de azt most nem lövöm le. Igaz, hogy nem nagy csavar, sőt nem is csavar, de kell a sztoriba, hogy egy kis melegség járja át a szívünket a sok vérontás között. Plusz van még egy hatalmas mozgatórugója az életének, ami nem más mint a Twinkie. Minden áron szeretne enni ebből a sütiből. Ez az egyik indíttatása arra, hogy még éljen.

Wichita: Wichita szerepében Emma Stone tetszeleg, akinek talán az lehet a célja a képernyőn, hogy megteremtse a romantikus szálat és/vagy mutasson valami jól a vásznon a belső szervek között. Az az igazság, hogy nem tudom dobálni, mert jól játszik, jól néz ki, jól mutat a kezében a puska, szóval ehhez a filmhez tökéletesen megfelel. Szóval teljes létjogosultsága van. Hál'Istennek!

Little Rock: A leginkább elhanyagolt tagja a négyesfogatnak. Bár ez egy elfogadható pont, hisz mindenki másban sokkal több potenciál van. Ugyanakkor annyira ki van dolgozva a karaktere amennyire kell neki, ahhoz, hogy feltűnjön nekünk a tény, hogy Ő is velünk van. A lehető legjobban van megcsinálva ez a karakterprioritási sorrend.

Zenék:

A zenék valami gyönyörűen vannak kiválasztva! Van benne a komolyzenétől kezdve a metálig minden. Minden szám pontosan passzol ahhoz a jelenethez amit neki szántak. Főleg a főcím az, amit már többször hallgattam meg, mint ahányszor magát a filmet láttam. Pedig már kétjegyű számszor volt bent a lejátszóban a DVD...

Személyes vélemény:

Ahogy én látom ez a film testesíti meg azt, amit nagyon sok horrorvígjáték akart. Azt, hogy lehet akármilyen brutális egy film, attól még lehet vicces is. És tényleg, a humora a helyén van, a színészek jól játszanak (és nem mellesleg a kedvenceim), jók a karakterek, jó a történet, és a zombik még mindig halálosan vagányak.

Összegzés, ajánlás:

Mindenképpen nézd meg a Zombieland-et, legalább egyszer, még akkor is ha nem a Te stílusod. Egy próbát minden bizonnyal megér. Barátnővel egy öröm lehet megnézni, sokat tudtok nevetni, valamivel ijesztőbb, mint a Z világháború, és hidd el, Jesse Eisenberg-nél biztos, hogy helyesebb vagy. Nem mintha bántani akarnám szegény srácot, de főleg ebben a vígjátékban elég elesettnek tűnik. Akik régebb óta követik a blogot, azok tudják, hogy imádom Jesse-t mint színészt, mielőtt bárki félreértené.

Jó szórakozást a filmhez, mert ezek után tudom, hogy meg fogod nézni!
Ha. Ha.
Na sziasztok!

Címkefelhő