MoovieLand

Csak film, semmi más

Odd Thomas - A halottlátó

Odd Thomas - A halottlátó

Ismét az a dilemmám, ami már nem egyszer. Látok egy hihetetlen filmet, amiről aztán kiderül, hogy annyi reklámot sem kapott, mint a legújabb nápolyi a Coopban. Ettől függetlenül mindenképp érdemesnek tartom egy bejegyzéstémának.
Minden okom meg van rá, hogy azt állítsam: vonzom a fura és ok nélkül lenézett filmeket. Az Odd Thomas is szélesíti ezt a palettát, hisz semmit sem hallottam róla, de jó volt, pörgős volt, elgondolkodtató volt. Elöljáróban talán ennyit mondhatok, lássuk a medvét!

Történet:

Maga a történet nincs túlbonyolítva, ellenben érdekesen van bemutatva. És amit a leginkább nem tudok hova rakni, az az, hogy maga sztori (gyakorlatilag) két napot ölel fel. No és mennyi minden történt két nap alatt! Lényeg, hogy Odd Thomas egy furcsa fiú ("odd" magyarul "furcsa"), mivel látja a halottakat. Beszélgetni nem tud velük, de rendre küldi őket a túlvilágra azzal, hogy rács mögé juttatja a gyilkosaikat. Egy nap azonban a szokásosnál is furább dolgok történnek körülötte és rosszat sejt a háttérben. Épp ezért a barátnőjével, Stormy-val és a főnökével, Wyatt-tel megpróbálja kideríteni, hogy mi folyik a háttérben.
Egyszerűen gyönyörűen vezették végig a romantikus szálat a pörgős akciókon át. Nem idegesített a nyáladzás, mert nem volt. Csak megkínáltak minket ezzel is, hogy igen, lehet, hogy lesz még velük valami. Fontos még megjegyezni, hogy az egész film egy másik világban játszódik. Bevonz magába a hangulata, és nem szívesen kerülnél ki onnan. Fantasztikus, le a kalappal Stephen Sommers előtt.

Szereplők:

Odd Thomas: Meglehetősen szórakoztató az a változás amin átmegy. Még a film elején egy egészen komolytalan ifjú, aki épp annyira veszi ezt a halottasdit komolyan amennyire szükséges. Mire pedig a végére érünk a (meglepően és botrányos kevés) 100 percnek, már egy önmagában biztos, bátor embert látunk. Bátran állítom, hogy vagy ő követi a film hangulatát, vagy fordítva, de az teljesen biztos, hogy illenek egymáshoz. És kik is illenek még egymáshoz? Oh igen, Odd és Stormy!

Stormy Llewellyn: Talán Ő az egyetlen aki megérti és teljes mértékben elfogadja Odd-ot. Különösen szeretik egymást, és épp ez az a szál, ami az egész filmen végigvezet minket. Bár a karaktere egyedül semmit sem ér, de így, elfogadom, sőt még támogatom is a frigyüket. Bár néha úgy tűnik, hogy jobb barátságban van a holtakkal, mint a barátja, de ez is csak egy újabb humorforrás.

Zenék:

Igazából zenei téren se pozitívumot se negatívumot nem tudok mondani. Épp annyira jók, hogy benntartsanak a történetben. Persze, van bőven zenei aláfestés, de úgy nem tűnnek fel, ahogy egy jó filmben illik. Igen, ez is úgy jó ahogy van...

Személyes vélemény:

Nincs mit mondanom, ez a film isteni. Mivel egy könyvadaptáció így olyan szempontból is figyelni kell, de átmegy a szűrőn. Bár én személy szerint nem olvastam a könyvet, de állítólag ilyen szempontból is jó lett. Tán egy pont van ebben az egészben ami zavart. Nem tudtam hova sorolni az Odd Thomas-t. Az első pár perc után elkönyveltem egy vígjátéknak, majd horror-vígjátéknak, a végére pedig egy thrillernek. Mert másnak nem tudtam, de valahogy mindegyik kategóriába tartozik. No, de ennyi baj legyen, még egy dolog amin lehet gondolkodni.

Összegzés, ajánlás:

Minden korosztálynak, nemnek, csoportnak és szektának ajánlom ezt a filmet, amennyiben egy másfél órás szórakozás mindenkinek megfelel. Egyetlen baja van, mégpedig a fentebb említett identitásválság. Nem tudja eldönteni, hogy milyen film, kinek szól, így mindenki örömét lelheti benne. Pedig sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.

FVP: 11/13

(Hölgyek s Urak, blogra került az úgynevezett FilmVilágPont - FVP - ami a film értékét hivatott mutatni. Figyelem, ez az értékelés teljesen szubjektív, ám fentebb, szöveges formában ki van részletezve, hogy miért ér annyit amennyit.)

A krimisorozatok

A krimisorozatok


A mai napon nem mást veszünk gorcső alá mint a krimisorozatokat. Mindenki tudja miről beszélek. Azokról a tucatsorozatokról (igen, legalább van belőle 12 féle) akarok szónokolni amikben van egy csapat nyomozó vagy orvos, ESETLEG van egy nyomozó vagy orvos páros akik minden gyilkosságot, mérgezést, lincselést, balesetnek TŰNŐ gyilkosságot, vagy gyilkosságnak TŰNŐ balesetet.

Van persze ezekből is jó, rossz, csúf, na jó az azért nem. De van még régebbi, új, remake, egyszerűen minden fellelhető. Nagyrészt mindig van legalább egy néger, de a többi ember az mind fehér... Annyira azért nem egyenlőség pártiak. És ha esetleg lemaradsz az egyik részről a kedvenc csatornádon, ne aggódj, mert ha szerencséd van még másnap meglátod az ismétlését, ÁM ha ez a bravúr nem jönne össze akkor még mindig ott van az hogy a harmadik csatornán megnézheted... igaz két hónap múlva de akkor is.

Megpróbálnak valami kreatív balesetet összehozni, de lássuk be, ez nagyrészt nem jön be nekik. Igaz, vannak igen egyedi balesetek. Például amikor egy olyan srácot hajítottak ki a kollégium ablakán (bár először azt hitték hogy a tetőről DE NEM) aki már rég lediplomázott. És miért? Mert azt hitték hogy megerőszakolt egy lányt, de kiderült hogy MÉGSE. Ajj, ez de komplikált.

Félreértés ne essék, szeretem ezeket a sorozatokat. Leginkább a rejtett és (néha) morbid humoruk miatt. Okéé, annyira nem rejtett... Engem nem is a bűntények felgönygyölítése érdekel, hanem ahogy szétszedik egymást a karakterek. Komolyan, szerintem ezek a sorozatok erre építenek:
1.: bűntény ugye mindig van, mert az kell, az viszi bele az élvezet, izgalom faktort;
2.: szerepel benne legalább 1 olyan ember aki vagy híres vagy híres lesz;
3.: a karakterek fantasztikusan kidolgozottak, szapulják egymást, viccelnek egymással, és olyan elszólásaik vannak amik abban a szituációban nem igen számítanának viccnek, de a képernyő előtt ülők mégis élvezik.

Szerintem ennyi egy krimisorozat. Egy-egy ember nem szerethet hatnál többet mert annyiszor vetítik őket, hogy nem lehet látni a legjobb részeket. Most a Házidoktor jut eszembe. Igaz nem nagyon krimi, de ez van. Na szóval azt egyszerre 4 csatornán is vetítik. Egyiken a 34. rész, másikon a 114., harmadikon a mittudomén hanyadik de könnyen meg lehet benne bolondulni, hogy most ezt láttam már vagy mi?

Bevallom nekem is van kedvencem. Az egyik a Házidoktor, a többi meg úgyse érdekel senkit. Bár nem hiszem hogy az eddigi írásaim annyi embert érdekelnek. Ez mind látszik a nézettségi statisztikán. Bezony ilyet is látok.

Ennyi lett volna a fantasztikus hülyeségem a krimisorozatokról, ha valami nem tetszik lehet reklamálni; alább kaptok egy kis segítséget:
1.: készíts magadnak egy blogger felhasználót;
2.: keresd meg hogy hol kell kommentelni és add ki magadból ami benned van.
Tárgytalan bárki írhat hozzászólást!!!

Sok sikert kívánok neked! Ágyőőőő!

Ui.: Hú de sok felsorolás, legközelebb kevesebbet tartok meg a kész változatban...
Ui2.: A kép kiválasztása során nem vettem figyelembe a belső hangomat. Köszönöm.

Címkefelhő