Scott Pilgrim a világ ellen

Ha valaki kiejti a száján, hogy képregényfilm, ugyebár mindannyiunknak eszébe jutnak a Marvel, vagy DC hősök, mondanom sem kell, ugye Batman, Superman, Thor vagy épp Amerika Kapitány, azonban van egy hős. Egy hős, akiről csak nagyon kevesen beszélnek. Aki ugyanúgy képregényben kezdte, készült belőle videojáték, és film is. Én az utóbbiról fogok beszélni a továbbiakban.

Történet:

A sztori középpontjában a 22 éves Scott Pilgrim áll, aki épp túl van egy nagy szakításon, és foltozgatja érzékeny lelkét egy tizenhét éves kínai diáklánnyal. Kapcsolatuk természetes nagyon kezdeti, ám még így is bezavar Scott életébe egy gyönyörű amerikai lány, Ramona Flowers. Scott természetesen belezúg, és ezzel kezdődnek is a bonyodalmak.
Bár a bonyodalmak épp elkezdődtek, máris meghétszereződnek, ugyanis ahhoz, hogy Scott járhasson Ramonával le kell győznie a lány hét gonosz exét. Úgy értem csatában. Igazi csatában. Kardokkal, rúgásokkal, kombókkal, meg mindenmással amit csak videojátékban az ember el tud képzelni.
Ezt az alapvetően érdekes történetet övezi több mellékszál, és rengeteg jó zene, plusz érdekes karakterek.
Karakterekről szólva...

Szereplők:

Scott Pilgrim: Ki mással is kezdhetnénk? Alapvetően egy érdekes, már-már flúgos karakter különös szokásokkal, és érthetetlen vonzóerővel. Sok mindent megtudunk róla a többi szereplőtől, ha oda tudunk figyelni a gyors jelenet-, és párbeszédváltásokra. Ahogy a sztori halad előre úgy fejlődik a személyisége is, igaz kicsit szájbarágósan, de amíg nem kezdesz el róla írni egy blogbejegyzést, addig ez nem fog feltűnni. Bár a színészt, Michael Cerat sokan nem szeretik én mégse tudnék elképzelni senki mást erre a szerepre. Esetleg Jesse Eisenberget, de Cera még mindig a legjobb választás volt.

Ramona Flowers: Ő a titokzatos amerikai lány, aki Kanadába, Torontóba költözött ééés ahol találkozott Scottal. A színészt itt is eltalálták, Mary Elizabeth Winstead egy kevésbé ismert hölgy, és sajnos nincs elég filmje, azokban is leginkább mellékszerepeket játszik, itt viszont ugyebár a női főszereplő, és nagyon jól hozza ezt a fajta vonzó lány szerepet, mintha egész életében ebben élt volna.

Wallace Wells: Scott meleg szobatársa, akinek az identitását hihetetlen mértékben hangsúlyozzák (megjegyzem ez a képregényben is így van), de mégse jutottak el egy sértő szintig. Egyébiránt egy fantasztikus karakter, határozott személyiségjegyekkel, és ha lehet ilyet mondani, Ő van kidolgozva a legjobban, pedig "csak" Scott sidekickje, ha tovább akarok élni a szuperhős hasonlattal.

Chau: A tizenhét éves kínai diáklány, aki szerintem szintén egy fontos szereplő, állandó bonyodalom és lelkifurdalás forrás. Rajta is szembetűnően látszik, hogy mennyit változtatott a személyiségén ez az egész katyvasz amit Scott hozott az életébe. Egy sokkal határozottabb, céltudatosabb és öntörvényűbb nő lett, bár ez a végén látszik a legjobban. A végén, amit nem akarok lelőni senkinek.

Személyes vélemény:

Véleményem szerint egy zseniális film, amit a mai napig bármikor újranézek, szerintem láthattam már vagy huszonhatszor, és még mindig leülök megnézni amikor csak időm van rá. A színészeket is csak imádni lehet, annyira jó, összehangolt csapatot alkotnak, hogy azt már öröm nézni. A zenéket ebben a filmben is eltalálták, csak úgy mint az Egy különc srác feljegyzéseiben, több soundtracket is letöltöttem a telefonomra, de még ennyi sem elég.

Összegzés, ajánlás:

Nem mondanám, hogy mindenkinek ajánlom, mert bármennyire is fantasztikus, mégiscsak egy rétegfilm. Nem fogja mindenki szeretni, sőt lesznek, akik megnézni sem hajlandók, nem is kell erőltetni. Igen kevesen szeretik ezt a fajta nerd humort, viszont aki egy kicsit is közel érzi magát ehhez a világhoz, az már értékelni fogja a Scott Pilgrimet is. 
Említésre méltó még a vágási és operatőri munka, a készítők mindent megtettek, hogy megtartsák a képregényeredetet. Sikerrel jártak, a jelenetek pörgősen váltják egymást, egy percig nem lehet félrenézni, mert már lemaradsz valamiről.
A film hál'Istennek képregényadaptációként is remekel, hallani lehet a végén egy ilyen félmondatot: "Szerintem a képregény sokkal jobb lett..." mondja az egyik mellékszereplő. Bár ez nem csak ebben merül ki, tényleg kiegészíti egymást film és képregény.

10/11, tessék elolvasni a képregényt is, mind a hat részt.
(Négynél tartok személy szerint, de nem adom fel ilyen könnyen.)

Sziasztok!