Napfény

Meg lehet nyugodni nem kaptok egy romantikus filmkritikát.
Ennek a "Sunshine"-nak semmi köze nincsen Ralph Fiennes-hoz, sőt a fizikához még úgy se, de erről később. Próbáljunk meg belátni a "Magyar Autóbuszmárka" c. projekt mögé.
Maga az alap történetvezetés nem egy újkeletű dolog, az Apollo 18 is ezt a formulát használja. No meg a Prometheus... Hát mindegy. A történet: egy nyolc tagú űrhajós-tudós csapat az Ikarus 2-vel felmegy a NAPBA, hogy újra belobbantsa egy bombával, mivel az a nagy fényes csillag ott fenn lassan kezd kihűlni. 2056-ban. Hurrá. Térjünk vissza. Út közben megtalálják az előző csapatot, segítségükre sietnek, és onnastól fogva kezdetét veszi a Spoiler veszélyekkel töltött kalandos utazás a halálba.
Remélem senkit nem lepek meg azzal ha kijelentem, hogy a film során igen sok ember fog elhunyni.
A karakterek nem annyira kidolgozottak, mint amennyire lehetnének, mégis minden egyes ember halála keményen szíven ütött. Ezért egy plusz pont jár.
Ami kifejezetten brutálisan tetszett az az utolsó talán egy-háromnegyed óra volt. Egy vitathatatlanul bravúros csavar, és abból bontakozik ki a gyönyörű vég.
Viszont - és most jön a feketeleves - volt egy aspektusa a filmnek amiért legszívesebben felgyújtottam volna. Az pedig az operatőri munka volt. Már ha lehet annak nevezni. Egyszerűen tragikus volt, a sötét részeknél szinte semmit, a napos részeknél meg csak egy nagy fehérséget lehetett látni. Azok a borzalmas rángatózások, forgások...Különösen zavartak azok a hirtelen megállások egy-egy mozgalmasabb jelenetnél ami alatt nem is tudom, hogy mit kellett volna látnom.  Külön ijesztő volt az összes olyan képkocka amit nehéz lesz elmagyarázni:
Tessék elképzelni egy rohanós jelenetet egy űrhajóban és a felénél egy tized-másodpercre megjelenik egy röhögő koreai űrhajós képe piros-sárga árnyalattal és úgy rádijeszt, mint semmisoha. 
EZ VOLT VAGY ÖTVENSZER!
Miéért...?
Egy dolgon voltam még kiakadva. A fizikán. Bármelyik Albert Einstein sírva könyörgött volna azokért a törvényekért amik ott életbe lépnek. Mindenféle magyarázat nélkül.
Mindazonáltal ez egy olyan film amit muszáj megnézni. Egyszer. Aztán felgyújtani a nyomait. Semmi híres színész, vagy ilyesmi, csak a kőkemény sztori... És a koreai űrhajós. Ennyi lettem volna mára, bezárhat a bolt, most, mára.

Sziasztok!